Vejce na tvrdo


Uvařit vejce na tvrdo je po čaji to nejjednodušší kulinářské umění. Přesto může občas začátečníkovi přidělat vrásku na čele. Při vaření vejce často praskne, bílek částečně vyteče ven a zdrcnuv se vytváří nevábné kreace, někdy až necudné. Tomu zabráníme dvěma způsoby:

V místě, kde má vajíčko vzduchovou bublinu (na pložším z pólů), propíchneme jehlou dirku, kterou může utéci teplem se rozpínající vzduch. Přetlak ve vejci není tak velký, aby skořápka popraskala.

Pro případ, že by skořápka přece jen praskla, preventivně osolíme vodu ve které vaříme. Sůl způsobí sražení bílkoviny ještě v prasklině a je reálná šance, že nedojde k většímu výronu bílku do vody.

Jak vajíčko oloupat: také jste již seděli nad uvařeným vejcem a proklínaje ptactvo veškeré a slepice zvlášť se snažili po milimetrech čtverečních zbavit vejce skořápky? Snad vám pomohou tyto rady:

Obecně se lépe loupou vejce starší než zcela čerstvá. V každém případě jim ihned po uvaření vyměňte horkou vodu za studenou. Prudce ochlazená vejce se snáze loupou. Můžete si ještě pomoci jedním trikem. Rozbijte skořápku nad vzduchovou bublinkou a pokuste se vajíčko nafouknout. Samozřejmě že to nelze, bílek se však odlepí od skořápky. Na tuto frajeřinu si ale musíte být na beton jisti, že je vejce opravdu na tvrdo. Ona totiž skořápka není stavěna na přetlak. Já bych mohl vyprávět ...

A na závěr matematický příklad: Jedno vejce na tvrdo se vaří deset minut. Jak dlouho se vaří deset vajec?

2004, RuM